torsdag den 27. marts 2014

Sundhedsloven

I forhold til vores problemstilling og vores interviews, har vi set det meget relevant at inddrage sundhedsloven, og herunder kort komme ind på samtykke, selvbestemmelse og tavshedspligt. Sundhedslovens grundlæggende princip bygger på patienters ret til selvbestemmelse, da patienterne skal være informeret og have givet samtykke til behandlingen, for selv at kunne være med til at bestemme hvad der skal ske. Patienters samtykke og sundhedspersonalets information er to centrale forudsætninger for patientens selvbestemmelsesret.

Som studerende er vi forpligtet til at kende til og overholde de gældende etiske og juridiske retningslinjer, som er rettet mod patienter, klienter, pårørende, samarbejdspartnere, afdelinger samt institutioner. De interviews vi har foretaget, har deltagerne givet os et skriftligt informeret samtykke på at vi må have lov at bruge deres oplysninger til vores projektarbejde, og hermed gøre dem 100 % anonyme. I samarbejde med sundhedscenteret , har vi haft tæt samarbejde med sygeplejerske Jette. Som sygeplejerske har man et behandlingsansvar og skal inddrage omsorg for at indhente informeret samtykke til behandlingen og løbende informere patienterne i et klart og forståeligt sprog.
Tavshedspligt er endnu et vigtigt element i sundhedsloven om patienters ret til selvbestemmelse, da de har krav på sundhedspersonalets fortrolighed. Tavshedspligten har til formål at sikre tillidsforholdet mellem patient og sundhedspersonale, da patienter trygt skal kunne have tillid til at deres oplysninger ikke bliver misbrugt. Tavshedspligt indebærer at sundhedspersonalet ikke videregiver fortrolige oplysninger til andre, og de fortrolige oplysninger bliver imellem patient og sundhedspersonale, hvis det er det patienten ønsker. Som sygeplejestuderende er vi ligesom som de færdiguddannet sygeplejersker omfattet af tavshedspligten, da vi også får kendskab til fortrolige oplysninger om patienterne. Tavshedspligten omfatter ikke kun helbredsoplysninger, men omfatter også oplysninger om private forhold, såsom seksuelle forhold, etnisk baggrund, familieforhold, sociale problemer osv. Hvis en patient er indlagt er det som udgangspunkt patienten selv der bestemmer, hvem der skal have oplyst, hvor patienten opholder sig, medmindre patienten selv har givet samtykke til at vi som sundhedspersonale kan orientere eventuelle pårørende om indlæggelsen. 

Selvbestemmelsesretten går ind og snakker om samtykkekravet, som forudsætter at samtykket skal være givet i forbindelse med, at behovet for videregivelse opstår. Samtykke til videregivelse til andre formål end behandling skal være skriftligt. Dette gør sig gældende i vores situation, da vi får skriftlige samtykke erklæringer fra deltagerne, og hermed har vi ansvaret for at tage vare på sikkerheden, og sikre dem at destrueres senest efter et år.(9)




 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar